Vilken utrustning behöver man för att rida?

Att rida är en sport som inte bara kräver skicklighet och samspel mellan ryttare och häst, men också rätt utrustning för att säkerställa komfort och säkerhet för båda. När du tar steget in i ridsporten är det viktigt att sätta sig in i vilken utrustning som är nödvändig och vad som kan vänta i form av investeringar. Utrustningen varierar beroende på vilken disciplin du väljer att fokusera på, men det finns grundläggande utrustning som alla ryttare behöver. I den här artikeln kommer vi gå igenom denna grundläggande utrustning och även nämna några tillbehör som kan vara till nytta i din ridning.

Grundläggande ridklädsel

När det kommer till ridkläder är funktionalitet, säkerhet och komfort top prioritet. Startpunkten för varje ryttare bör vara en välpassande ridhjälm. Hjälmen ska uppfylla de säkerhetsstandarder som är fastställda och alltid användas under ridning, oavsett nivå. Ridbyxor är designade för att ge komfort och friktion mot sadeln. De har ofta en förstärkning vid knäna och ibland på sätespartiet. Det är viktigt att byxorna sitter bra utan att skava eller begränsa rörelsefriheten. För att skydda fötterna och ge ytterligare stöd när du rider är ridstövlar eller jodhpurs med chaps essentiella. Ridstövlar finns som långa versioner som når upp över knäet eller som kortare jodhpurs, som bärs tillsammans med chaps (läderskydd för underbenen) för att ge liknande stöd och skydd som ridstövlarna. En skön ridjacka eller en vest kan skydda ryttaren mot väder och vind men är också tänkt att vara rörlig och inte störa under ridningen. Under de varma månaderna kan en lättare tröja eller T-shirt vara tillräckligt.

Hästens utrustning

För din häst börjar grundutrustningen med en sadel och ett träns. Sadeln är en av de viktigaste delarna i utrustningen eftersom den måste passa både ryttaren och hästen väl för att undvika skador och ge maximal komfort. Tränset, som inkluderar bettet, hjälper ryttaren att kommunicera med hästen och måste också anpassas efter hästens mun och huvudform. Gjorden håller sadeln på plats och bör vara av rätt längd och material för att inte skava eller skada hästen. En sadelunderlägg eller en schabrak används mellan sadeln och hästens rygg för att ge stötdämpning och absorbera svett. Benskydd kan vara en god idé att använda för att skydda hästens ben mot stötar och slag, särskilt under hoppning eller mer ansträngande träningsformer. Det finns olika typer av benskydd, till exempel för framben och bakben, och de som används specifikt för dressyr eller hoppning. Ett täcke kan vara nödvändigt beroende på klimat och hästens skydd mot kyla och insekter. Det finns täcken designade för olika ändamål såsom stalltäcken, utetäcken och insektstäcken.

Personlig skyddsutrustning

Förutom ridhjälmen bör ryttare överväga ytterligare personlig skyddsutrustning baserat på gren och personliga preferenser. En säkerhetsväst eller ryggskydd kan ge extra skydd vid fall och är ofta ett krav i grenar som fälttävlan. Arm-, armbåge- och knäskydd kan också vara lämpliga att använda för extra skydd, speciellt under hoppning och vid ridning i terräng. Det är också populärt att använda ridhandskar för att få bättre grepp om tyglarna, skydda händerna mot skav och ge värme under kallare dagar. Handskarna bör vara anpassade för ridning med god fingertoppskänsla och grepp, även när de är våta.

Tillval och tillbehör för ryttare och häst

För den som vill ta sin ridupplevelse till nästa nivå eller göra det lilla extra för hästens välbefinnande finns det en mängd tillval och tillbehör att överväga. En pannlampa kan vara till stor hjälp under ridning i mörker, och reflexutrustning ökar säkerheten ytterligare. För att hålla reda på träning och prestation kan en pulsklocka för ryttare eller en aktivitetsmätare för hästar vara ett användbart verktyg. Det finns även olika appar och online-plattformar som hjälper till med att logga och planera träning. Hästvårdsprodukter såsom hovkräm, pälsglans och massageborstar håller din hästs päls och hovar i bästa skick. Dessutom kan sadelvårdskit och läderbalsam förlänga livslängden på din hästutrustning och hålla den ser bra ut. Avslutningsvis är att rida en fantastisk aktivitet som kan ge både fysisk och mental njutning. Att ha rätt utrustning bidrar till säkerhet, komfort och prestation, oavsett om du är en nybörjare eller erfaren ryttare. Att ta hänsyn till både din egna och hästens behov när du väljer ridutrustning kommer att hjälpa dig att få ut det mesta av din tid tillsammans i stallet och på ridskolan.