Ridning

Ridning ger dig möjlighet att komma nära naturen samtidigt som du upptäcker hur intensivt ditt förhållande till detta ädla djur är.

Vad är ridning?

Ridning är en mycket givande och lättillgänglig aktivitet för oss alla, som ger oss möjlighet att koppla av från världen, rida på stigar och upptäcka landskap under våra ridsemestrar.

Vad är ridturism?

Ridturism är en verksamhet som kombinerar passionen för ridning med intresset för att besöka olika regioner, provinser och länder, vilket gör det möjligt att upptäcka olika kulturer, andra människor och typisk gastronomi.

Är det svårt att rida en häst?

Ridning kallas equitation och är relativt enkelt att börja med, åtminstone för att kunna göra utflykter på landsbygden. Om ditt intresse växer ytterligare vill du förbättra dina ridkunskaper och skaffa dig mer kunskap om hästar.

Hur snabbt dina färdigheter förbättras beror på varje individ och på ditt syfte, du kan rida för nöjes skull i naturen i alla typer av terräng eller välja en ridsport och träna professionellt.

Olika sätt att rida hästar

Ryttaren kan hantera och styra hästen på olika sätt med hjälp av signaler som kallas ”hjälpmedel”.

Dessa hjälpmedel överförs till hästen genom ryttarens kroppsrörelser, tyglarna eller ett koppel, tryck med vaderna och hälarna eller rösten.

Hjälpmedlen gör det möjligt för ryttaren att ha kontroll över hästens rörelser.

Djur som är välutbildade och tränade reagerar på subtila hjälpmedel som knappt märks av andra människor. Ett exempel är hästen ”John the Intelligent” som påstods kunna matematik, men som i själva verket genom sin ägares röst och kroppsspråk uppfattade hur många gånger han var tvungen att dra sin hov i marken för att få fram resultatet av en enkel addition eller subtraktion.

De olika sätten att rida och hantera ett djur kräver olika utrustning och tillbehör samt olika hjälpmedel som överförs till hästen. Du måste följa etiska principer för skötseln av djuret, så att det har god hälsa under cirka 20 år, vilket är hästens ålder som det bör kunna ridas utan problem.

De flesta hästar har tre gångarter: gång, trav och galopp.

I trav och galopp finns det ett ögonblick av svängning i luften där hästen inte rör marken med något av sina ben. Vissa raser har också ambulerande gångarter, som till exempel ”paso llano” och tölt, bland annat, som är mycket bekväma gångarter som gör det möjligt att färdas långa sträckor utan att bli trött.

Ryttaren måste ge rätt hjälpmedel för varje gångart för att undvika förvirring hos hästen.

Utrustning och tillbehör som behövs för ridning

Det finns olika typer av sadlar för att ge komfort och säkerhet och även för att fördela ryttarens vikt på djurets rygg.

Beroende på användningsområde kan sadlarnas egenskaper variera:

Hopp- och tävlingssadel: Denna sadel har kortare stigbyglar; den hjälper ryttaren att luta sig framåt och gör det möjligt för hästarna att bygga upp farten.
Träningssadel: Den har en djup sits med högre skänkel.
Ridsadel: Western-sadlar måste vara bekväma för långdistansridning.
Förutom sadeln används olika typer av pannband eller tyglar, tyglar eller halster för att överföra signalerna till djuret.

På senare tid har martingaler eller tyglar använts allt oftare; deras funktion är att hjälpa ryttaren att hålla hästens huvud i en viss position, vanligtvis vid dressyr eller klassisk träning av hästar.

Vi anser att användningen av martingales eller koppel för att kontrollera huvudets position ignorerar principerna i inlärningsteorin och vetenskapliga studier om etologi.

Det finns också element för att skydda djurets ben, till exempel bandage för att stärka deras senor, leder och ligament.

Fördelar med ridning

Att rida en häst är mycket trevligt och ger många fördelar.

Vi har redan sagt att ridning kan vara en unik upplevelse om vi bestämmer oss för att rida i naturen där du kan besöka platser som du bara kan nå på hästryggen.

Denna aktivitet ger oss ett stort antal fysiska och psykologiska fördelar som listas nedan.

Det speciella med ridning är interaktionen med hästen. Ju oftare man rider, desto bättre blir samordningen av hjälpmedlen och den förväntade reaktionen från hästen i de olika gångarterna (gång, trav, galopp). Bukmusklerna, ryggen, skinkorna och benen tränas ständigt, liksom balanssinnet och självförtroendet stärks.

Fysiska fördelar med ridning

  • Muskelstyrkan förbättras, främst i mage, rygg, skinkor och ben.
  • Balanssinnet stärks.
  • Muskelspänningar löses upp.
  • Överkroppen är rak och leder till en korrekt kroppshållning: rygg, axlar och bröstpartiet förbättras.
  • Grov- och finmotoriken samt reflexerna förbättras genom att växla mellan olika gångarter.
  • Kroppshållningen i allmänhet förbättras.

Psykologiska fördelar med ridning

  • Ridning förbättrar vårt självförtroende, kontrollen över våra känslor och vår självkänsla när vi lyckas kontrollera hästen med hjälp av hjälpmedel.
  • Att hålla en häst under kontroll förbättrar vårt minne, vår koncentration och vår uppmärksamhet.
  • Att vara ansvarig för en häst förstärker känslor som respekt och ansvar.
  • Ridning hjälper oss att övervinna våra rädslor och lösa problem. Ju bättre vi rider, desto bättre kan vi hantera konflikter.