Vilken utrustning behöver man för att rida?

Att rida är en fantastisk aktivitet som kräver en del utrustning för att kunna utföras på ett säkert och bekvämt sätt. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren ryttare finns det några grundläggande saker du behöver ha innan du ger dig ut på hästryggen. Här nedanför går vi igenom några av de viktigaste delarna av ridutrustningen.

Ridhjälm

En ridhjälm är en absolut nödvändighet för alla som ska ge sig ut på hästryggen. Huvudskador är tyvärr vanliga bland ryttare, och en hjälm kan vara skillnaden mellan liv och död. Det finns olika typer av ridhjälmar att välja mellan, men det viktigaste är att den sitter rätt på huvudet och att den är CE-godkänd enligt gällande säkerhetsstandarder.

Ridstövlar

För att kunna hålla balansen och kontakten med hästen på ett bra sätt behöver du ha rätt sorts skor. Ridstövlar är speciellt designade för att stödja och skydda foten vid ridning. De har en klack som förhindrar att foten glider igenom stigbygeln och en mjuk sula som ger bra grepp i stigbygeln. Ridstövlar kan vara tillverkade i olika material, men vanligast är läder eller syntetiskt läder.

Ridbyxor

Ridbyxor är speciellt utformade för att ge ryttaren en bekväm och funktionell passform i sadeln. De är tillverkade i ett elastiskt, följsamt material som ger förbättrad rörelsefrihet och minskar risken för skav. Ridbyxor finns i olika modeller och färger, men det viktigaste är att de är bekväma och har förstärkning vid knäna för ökad hållbarhet. Tänk även på att undvika byxor med sömmar på insidan av benen, då dessa kan orsaka skav mot hästens sida.

Ridhandskar

Ridhandskar är inte bara till för att se snygga ut, de har även en viktig funktion. Genom att använda handskar minskar du risken för skav och skador på händerna vid hantering av tyglarna. Ridhandskar kan vara tillverkade i olika material, men de vanligaste är läder eller syntetiskt läder. Det finns också variantar i stickat eller stretchigt material som är perfekta för varmare väder.

Stigbyglar och stigläder

För att kunna hålla balansen och sitta stadigt i sadeln är stigbyglar en viktig del av utrustningen. Stigläder, som fäster stigbyglarna vid sadeln, är också viktiga för att du ska kunna justera längden på stiglädret till din kroppslängd och din sits i sadeln. Materialet på stigbyglar och stigläder kan variera, men läder är vanligt förekommande då det är hållbart och tål påfrestningar från både ryttaren och hästen.

Sadel

En sadel är ryttarens främsta kontakt med hästen och det är därför viktigt att hitta en sadel som passar både dig och hästen. Det finns en uppsjö av olika sadlar att välja mellan, och valet beror delvis på vilken disciplin du ämnar rida inom. En dressyrsadel passar bäst för dressyr och en hoppsadel är utformad för att ge ryttaren bra stöd och balans vid hopping. Det är viktigt att sadeln passar hästen väl och att det inte finns några tryckpunkter som kan ge obehag eller skador.

Täcken

Täcken används för att hålla hästen varm och torr under olika väderförhållanden. Det finns en mängd olika täcken att välja mellan, beroende på säsong och hästens behov. Ett regntäcke håller hästen torr när det regnar, medan ett stalltäcke håller hästen varm under kalla vinterdagar. Det finns även fleecetäcken för att ge extra skydd och värme efter träning eller när hästen är fuktig.

Träns och tyglar

Ett träns är den utrustning som används för att styra hästen från marken och från ryttarens plats i sadeln. Det består av huvudlag, nosgrimma i olika varianter, bett och tyglar. Det finns olika bett att välja mellan, och valet beror på hästens träningsnivå och mun. Tyglarna används för att ge signaler till hästen genom att ryttaren lätt drar eller släpper i tyglarna. Träns och tyglar kan vara tillverkade i läder eller syntetiskt material.

Ryttarväst

En ryttarväst är en extra säkerhetsutrustning som är bra att ha, speciellt vid hoppning eller uteritter. Västen är tillverkad av ett skyddande material och skyddar ryttarens bröst, rygg och sidor vid eventuella fall eller tramp från hästen. Att använda en ryttarväst kan minska risken för allvarliga skador vid olyckor.

Övrig ridsportutrustning

Utöver de grundläggande delarna av ridutrustningen finns det en mängd andra tillbehör som kan vara användbara beroende på vilken typ av ridning du ämnar utföra. Det kan vara allt från lindor och bandage för att skydda hästens ben, till pannband som ger extra glans till hästen i tävlingssammanhang. Det finns också en rad olika borstar och kammar för att sköta om hästens päls och hovar. Komplettera med eventuell extra utrustning beroende på dina behov och vilken typ av ridning du ämnar ägna dig åt.

Sammanfattningsvis är ridningen en aktivitet som kräver en del utrustning för att kunna utföras på ett säkert och bekvämt sätt. Ridhjälm, ridstövlar, ridbyxor, ridhandskar, stigbyglar och stigläder är några av de viktigaste delarna av ridutrustningen. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren ryttare är det viktigt att ha rätt utrustning för att kunna rida på ett säkert och kontrollerat sätt. Glöm inte heller bort att ta hand om din häst genom att använda rätt täcken och sköta om päls och hovar.

Vanliga frågor

Behöver jag verkligen en ridhjälm?

Ja, en ridhjälm är absolut nödvändig för din säkerhet. Huvudskador är vanligt förekommande vid ridolyckor och en hjälm kan minska risken för allvarliga skador och olyckor.

Vilka ridbyxor ska jag välja?

Ridbyxor finns i olika modeller och material, men det viktigaste är att de är bekväma och ger dig rörelsefrihet i sadeln. Välj gärna ridbyxor med förstärkning vid knäna för extra hållbarhet.

Hur hittar jag rätt sadel för min häst?

Att hitta rätt sadel är en viktig del av ridningen. Det bästa är att kontakta en erfaren sadelmakare eller sadelprovare som kan hjälpa dig att hitta en sadel som passar både dig och din häst.

Vad behöver jag för utrustning vid uteritter?

Vid uteritter är det viktigt att ha rätt utrustning för att vara säker och bekväm. Utöver den grundläggande ridutrustningen kan det vara bra att ha med sig en ryttarväst för extra skydd samt mindre verktyg och första hjälpen-kit för eventuella nödsituationer.

Kan jag använda vanliga ridstövlar istället för ridbyxor?

Ja, det går bra att använda vanliga ridstövlar istället för ridbyxor. Komplettera gärna med knästrumpor eller ridstrumpor för att undvika skav mot benskenan.