Populära hästraser

Hästen har funnits i många års tid, men innan människan tämjde den så levde den vilt. I cirka 6000 år har människor levt med tamhästar. Idag används hästen flitigt, både i hästsport, men också som ett sällskapsdjur. Hästen är ett däggdjur och kan bli mellan 25-30 år. En häst kan springa upp till 88 kilometer i timmen och det är därför de används mycket i ridsport idag, men också i andra hästsporter. Det finns många olika hästraser, men de absolut populäraste hästraserna är svenskt varmblod, islandshäst, varmblodstravare och shetlandsponny.

Svenskt varmblod

Hästrasen svenskt varmblod utvecklades främst till det militära och har blivit den mest populära rasen idag. Den utvecklades genom den svenska lanthästen och används idag till det mesta. När man talar om svenskt varmblod i hästvärlden så säger man ofta svenskt halvblod, då det är det dagliga uttalet på hästrasen. Man tävlar hästrasen i framför allt grenarna hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Det är en så kallad ”allround” häst och kan alltså användas inom många fler områden. Till utseendet är det en väldigt proportionerlig hästras. Den kan ha fler färger, men är mestadels brun.

Islandshäst

Islandshästen härstammar från Island, därav namnet. Det är en mycket robust och tålig häst som tål både väder och vind. På Island lever hästen oftast på gårdar och sköter sig mycket själva, därför klarar de av mer extrema väderförhållanden. En häst måste ha en mankhöjd på minst 148 centimeter för att få klassas som en häst men eftersom islandshästen är så robust, så klarar den av att bära en människa på ryggen och får därav kallas för häst, trots att den ligger under den rekommenderade mankhöjden. Islandshästar är kända för sina speciella gångarter, tölt och passgång. Det finns många aktiviteter att göra med islandshästen, en väldigt rolig upplevelse är att rida ut med hästen på en guidad tur och uppleva Islands vackra natur. En islandshäst kan förekomma i alla färger, men sticker ut på grund av sitt robusta utseende.

Varmblodstravare

Som namnet lyder så används denna hästras framför allt i trav. Trav är också en mycket populär hästsport idag och dessa hästraser är framavlade främst för detta område. På ett travfält travar hästarna i 55 kilometer i timmen som också räknas som standardfarten för ett travlopp. Hästen kan ta upp till 130 steg per minut under en enda spurt. Även om en varmblodstravare framför allt används inom travsport, så går det givetvis att använda den i många andra områden också.