Olika hästsporter

Hästen har varit med människan under flera tusen år. Vi har historiskt sett haft hästen till att arbeta och så är det fortfarande i vissa delar av världen. Industrialiseringen gjorde dock att maskinerna tog jobben från hästarna och nu för tiden så är det mestadels bara för nöje för oss som bor här i västvärlden. Det finns massvis av olika hästsporter och vi tänkte här under gå igenom några av dem och se om det kanske är någon som faller dig lite extra i smaken. Gillar du hästar så kommer du antagligen också att hitta en sport som passar dig.

Dressyr för perfekta rörelser

Dressyr går ut på att ryttare och häst ska röra sig på ett visst sätt och så fint som möjligt. Det går lite att beskriva det som en dans för hästen. Hästen ska, med ryttare på ryggen, rida genom en bana och göra specifika rörelser så fint som möjligt. Det handlar till stor del om kommunikation mellan häst och ryttare men helst ordlös sådan och utan för yviga gester. Det ska se ut som att det är hästen som styr och att ryttaren inte kommunicerar allt för mycket med hästen.

Banhoppning är en OS-gren

Detta är kanske den kändaste hästsporten och det är också den som är med i OS. Sverige är väldigt duktiga på banhoppning och det finns personer som i stort sett klassas som legendarer på både manliga och kvinnliga sidan. Till exempel Malin Baryard och Rolf-Göran Bengtsson. Ofta kallas det bara hoppning. Det gäller för ryttare och häst att ta sig igenom en bana på tid och hoppa över hinder. Om hästen river ett hinder blir det minuspoäng och det kallas för fel. Ett fel ger 4 poäng och det gäller att ha så låga poäng som möjligt. Om två eller fler hästar tar sig igenom banan utan att riva så är det den som gör det snabbast som vinner. Det finns massvis av olika klasser för att alla ska kunna vara med.

Fälttävlan anses som lite farligt

Detta anses ibland som en farlig sport och är ansedd att vara den mest krävande av alla hästsporter. Det är en kombination av banhoppning och dressyr fast i terräng. Det som gör att det kan bli farligt är att det går snabbt och hindren är höga. Om hästen faller på ett hinder kan den landa på sin ryttare. Det finns stark kritik mot sporten just för att den anses vara för farlig då det med jämna mellanrum sker olyckor. De som försvarar sporten anser dock att det är en sport som ligger när hästens naturliga rörelsemönster då de är gjorda för att vara i terräng. Dock säger motståndarsidan att de är inte gjorda för att vara i terräng med en ryttare på ryggen.

Gymnastik på hästryggen

Kanske har du sett att folk står på hästryggen och utför gymnastiska övningar. Det heter Voltige och är som gymnastik på hästryggen. Det går att tävla både i lag och ensam. Det är en bedömningssport och domarna avgör utifrån utförande och svårighetsgrad vilken poäng ekipaget får. Ekipage betyder både häst och ryttare.

Hästpolo

Polo finns i varierande former och precis som vattenpolo så spelas denna sport i lag och det gäller att skjuta bollen i mål. Det som gör hästpolo så svårt är dock det faktum att man sitter just å en häst och spelar. Som klubbor har man små klubbor som liknar de man har när man spelar krocket och det är en sport som spelas på en väldigt stor gräsplan. Den ska vara upp till 250 meter lång och 180 meter bred vilket kanske inte gör den till en vidare populär publiksport.