Nordsvensk brukshäst är en gammal hästras i Sverige som utvecklats från våra gamla arbetshästar, som i sin tur utvecklats från skogshästen. Idag är nordsvensken en populär ridhäst som även används inom skogs och jordbruk än idag. De sägs även vara en passande ras inom ridskola och för turridningar.
Nordsvenskens historia
Ursprungligen är nordsvensken besläktad med de äldre skandinaviska lantraserna. Rasen var nära att försvinna under en tid då de på den tiden var för lätta för jordbruk. Detta löstes genom ett krav genom avelsföreningar som arbetade för att rasen inte skulle försvinna. Målet var att arbeta med nordsvensken och dölehästar för förbättra rasen. Från år 1890 var det endast korsningar mellan nordsvenskar och dölehästar som var tillåtna. Efter detta arbetade man hårt med renavelsarbetet för att bevara och förbättra rasen. 1923 hölls ett möte för lantbrukare där uppfödare visare upp sina nordsvenskar. När de upptäckte att hästarna såg väldigt olika ut och hade olika karaktär beslutades en riksomfattande avelsförening för att bevara rasen. Målet var att avla mer effektivt samt att skapa en standard för en nordsvensk. Det genomfördes veterinärkontroller och röntgenundersökningar under nittonhundratalet för att bevara och förfina rasen. På grund av dessa kontroller och den stora kraften lagd på avel för rasen gör att Nordsvensken anses vara en av de mest kontrollerade hästraserna i hela världen.
1964 blev nordsvensken indelad i två olika raser. Detta resulterade i Nordsvensk brukshäst och Kallblodstravare. Den sistnämnde kallas idag för svensk kallblodig travhäst.
Egenskaper
Svensk nordsvensk är en kallblodig häst som är stabila hästar med fint temperament och stor karaktär. Mankhöjden varierar mellan 145 – 160 cm och färgerna kan vara i brun, svart, mörkbrun, gulbrun, svartgul, isabell och avblekbar skimmel. Nordsvenskens vikt ligger mellan 500 – 700 kg. Tillsammans med Gotlandsrusset är Nordsvensken Sveriges enda inhemska hästraser. Deras fysik är väldigt robust och muskulös och deras rörelser är energiska och kraftfulla. Rasen är känd för att vara lugna och lätthanterliga trots sin till synes klumpiga kropp.
Nordsvensken kan användas inom en mängd olika områden som körning, dressyr, inom hoppning, westernridning och fälttävlan. Nordsvensken är en stark häst som tar sig igenom tuff terräng och klarar av tunga ryttare. Temperamentet är mycket gott och de anses vara passande som ridskolehästar lika väl som brukshästar. På grund av nordsvenskens historia har ett bruksprov för nordsvensken utarbetats för att få arbeta inom skogs och jordbruksarbete. Bruksprovet innehåller ett flertal tester för att mäta hästens förmåga.