Hästgård

En hästgård är en lantbruksgård, med hästar. Det kan också finnas andra djur men det är framför allt hästar som är det primära djuret. Det är både kul och utmanande att driva en hästgård, men det är mycket man måste tänka på. Om man inte har tillräckligt med tid och ork så är en hästgård inte att rekommendera då man måste spendera en hel del tid på den. Beroende på hur många hästar man också har på gården så måste man anpassa gården, samt tiden efter dem. En häst kräver mycket i sig, med fodring, underhållning, träning och mycket mer. Så om man har fler hästar krävs det också mer tid och energi. Men det är inte bara hästarna som man måste avsätta tid till utan även gården måste tas hand om. Det kan vara till exempel underhåll av stall, hagar, hus med mera. Det är därför bra att tänka efter en extra gång om man tänker köpa och driva en hästgård.

Hästar kräver mycket tid och kostar pengar

Som ovan nämnts så behöver hästen underhållas. Detta kräver tid, massa tid. Givetvis klarar man inte allt själv, så det är bra om man har en så kallad medryttare, eller flera då de också kan vara behjälpliga med utfodring, mockning, hovkratsning, ridning och så vidare. Allt som är nödvändigt för att hästen ska må bra helt enkelt. Det finns också vissa regler som man måste förhålla sig till om man äger en häst och/eller flera. Det är viktigt att man har tillräckligt stor yta, beroende på hur många hästar man har. Dessutom bör man ha separata hagar för de hästar som inte kommer överens med varandra. Det kostar också mycket att äga och ta hand om en häst, så det är bra att se över sin ekonomi innan man beslutar sig för att köpa och driva en hästgård.

Var beredd på att spendera det mesta av din tid på hästgården

Förutom att hästarna måste underhållas så måste man även ta hand om gården. Många som äger och driver en hästgård bor ofta på gården och lägger ner all sin överblivna tid på den. Det är ett så kallat heltidsjobb att driva en hästgård, men det är absolut värt det för den som tycker om att dona och fixa, samt gillar hästar. Det är viktigt att underhålla husen, samt stall. Se till att hagarna är tillräckligt stora och i enlighet med de regler som finns. Du bör ha fler hagar om det är fler hästar. Man bör se över all utrustning, så som traktor med mera. Om man ska bo på hästgården bör man se över det hus man bor i med jämna mellanrum, och om man har andra djur på gården så måste även de tas hand om.

Djurvård är viktigt

När man har hand om djur, så måste man även se till att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Det är bra om en veterinär får kolla till djuren då och då för att se att de mår bra. Att djuren får utlopp för sin energi är också viktigt, eftersom det annars kan leda till att djuret blir deprimerat. Därför är det viktigt att se över så att djuret får allt det behöver, så som mat, en ren hage, en ren stallbox, samt mycket omtanke och kärlek. Hästar behöver också motioneras för att må bra både psykiskt och fysiskt. Om de inte får motionera ordentligt kan det resulterar i en deprimerad häst, samt en häst som blir överviktig. Då kommer inte hästen att må bra i slutändan och det kan få förödande konsekvenser.

Det finns många hästgårdar i Sverige

I Sverige finns det många hästgårdar, i synnerhet i små landsbygder. Där trivs hästarna bäst då det är mindre ljud, samt mer natur. Hästar är trots allt djur, som trivs bäst där det inte finns så mycket ljud och annat som kan skrämma dem. Därför är det bra om man har en hästgård som ligger närmre naturen. Det är också lättare när man ska ha flera hagar som hästarna kan vara i, eftersom de måste få komma ut och inte stå i en stallbox hela dagarna. Att hästarna inte rymmer är givetvis också viktigt, därför är det bra att se till att hagarna har en ordentlig inhägnad, samt att den underhålls med jämna mellanrum. Hästgårdar brukar bestå av flera hus, det brukar vara stall, förråd av olika slag, samt det hus man bor och vistas i. När man ska köpa en hästgård är det ofta så det ser ut. Man kan även ha andra djur på en hästgård, men då blir det också mer att göra, eftersom det är fler djur att ta hand om. Det är då viktigt att se till att hästgården är utrustad för att bevara andra djur, beroende på vilka djur man tänker att man ska ha. Det viktigaste med att driva en hästgård är att man måste ha ork och tid till att göra det. Har man det, och har ett stort intresse för hästar så är det mycket rekommenderat.