En dag i stallet

Många drömmer om att ha egen häst och även om man kan få en aning om hur hästlivet ser ut på en ridskola så blir det förstås någonting helt annat när man väl får ta hela ansvaret för hästen, från morgonfodring till nattning.

Hur en dag i stallet ser ut varierar förstås beroende på hur många hästar som finns där, om det är ditt eget stall eller ett stall där du hyr en box. Det blir förstås också stora skillnader när det gäller proffsstallar som ridskolor, stuterier eller andra som arbetar med hästarna hela dagarna.

Men här ska vi prata om hur en dag kan se ut för den som har hästen hemma hos sig i sitt eget stall.

Dagen börjar vid halv 7 med morgonens utfodring oavsett om det är vardag eller helg. Hästar är rutinvarelser och kan bli mycket oroliga om rutinerna rubbas av någon anledning. Beroende på hur hästen arbetar och dess behov kan utfodringen bestå av hö eller kraftfoder, eller både och. Många väljer att servera hästens frukost som hö ute i hagen. Har hästen stalltäcke tas detta av och eventuellt bytas ut mot ett annat lämpligt täcke beroende på väderlek. Samtidigt visiteras hästen. Ser den frisk och pigg ut? Är den lik sig?

De flesta åker sedan till arbete eller skola för dagen medan hästen går ute i sin hage. För de flesta hästar är det här inga problem alls. På vintern blir pälsen tjock och håller hästen varm mot kylan. Men hagen ska alltid ha någon form av vind- och regnskydd där hästen kan ta skydd om vädret är för obehagligt.

Lunchen serveras nästan alltid i hagen och består av mer hö. Samtidigt kontrolleras att alla hästar mår bra och att det finns vatten i hinkar/badkar eller liknande.

På eftermiddagen, när alla kommit hem från skola eller arbete är det dags att mocka i stallet och sedan sopa stallgången innan hästarna tas in från hagen. Det är också viktigt att kontrollera eventuella vattenkoppar och hinkar i samband med mockningen. Kontrollera att vattenkopparna fungerar, gör rent koppar/hinkar och fyll på hinkarna. Hästarna serveras middag, blir ryktade och kontrolleras för eventuella skador. Hovar ska kratsas och skorna kontrolleras. Hästar som inte står i vila motioneras. Denna motion kan bestå av en tur i skogen, eller träning för tränare eller på egen hand på ridbanan.

Efter ridturen borstas hästen igen och görs iordning för natten. Behövs stalltäcke ska det sättas på plats efteråt. För att spara tid kan det också vara en god idé att packa iordning höpåsar och fylla på foderhinkar inför morgondagen.

Kvällen avslutas sedan med en sista kontroll av hästarna innan kvällsmat serveras och lamporna släcks. Imorgon börjar vi om från början igen.